ZAJÍMAVOST : Legenda praví, že jakmile Jidáš zemřel, litoval své zrady Ježíše, takže když mu odpustil, byl vzkříšen v Broni, v oblasti Oltrepò Pavia. Občané, kteří ho poznali, ho chtěli zabít, ale Jidáš vyléčil révu z nemocí, a tak místní zasvětili vínu jméno po něm, odtud název Jidášova krev.
PŮVOD: Oltrepò Pavese
ODRŮDA HROZNŮ: Croatina, Barbera, Uva Rare, Nespolina
PŮDA: bahnitá hlína s vápenatou slínou nacházející se kolem 45. severní rovnoběžky.
PĚSTOVÁNÍ RÉVY: guyot
SKLIZEŇ: ruční
VINIFIKACE: drcení-odstopkování hroznů, předkvašení za studena pro extrakci barvy a vůní a kvašení při kontrolované teplotě při 25°C s vybranými kvasinkami.
RAFINACE: z nerezové oceli. Přirozená fermentace v autoklávu s makrooxygenací při 14°C s vybranými kvasinkami.
LAHVOVÁNÍ: sterilní za studena
OBSAH ALKOHOLU : 7 % obj.
BAREVNÝ ODSTÍN: Tmavě rubínový s purpurovým nádechem, hutná a trvanlivá pěna.
VŮNĚ : Intenzivní, trvalý, ovocný s tóny malinové marmelády, borůvky, ostružiny, náznaky fialky.
CHUŤ : Sladká, svěží, sametová, s trvalým dozvukem černého rybízu.
MEZINÁRODNÍ DOPORUČENÍ K PODÁVÁNÍ : Dort se sušeným ovocem, Řecko Roquefort – Francie
TEPLOTA PODÁVÁNÍ : 10-12°C
ZAJÍMAVOST O OBLASTI:
Někdo by si mohl myslet, že v Lombardii, přední oblasti italské ekonomiky, je vinařství druhořadé. Naopak na kopcích Oltrepò Pavese a Brescia, na členitých pláních Valtellina a v dalších oblastech roztroušených po celém regionu se vinné révě dařilo již od pradávna. V roce 2009 bylo vyrobeno cca 1 227 000 hl vína různorodého podle barvy a druhu, z toho 70 % tvoří vína červená.Diamantovými špičkami lombardské produkce jsou šumivá vína DOCG z Franciacorta, zpracovaná s kvašením v láhvi základních vín získaných převážně z chardonnay, a sekty DOCG Oltrepò Pavese Metodo Classico, založené na Pinot Noir, révě, která rovněž poskytuje vynikající výsledky. v této oblasti Červená vína.
Oltrepò Pavese se vyznačuje velmi širokým ampelografickým základem, ve kterém se můžete setkat s chardonnay, ryzlinkem kurzívou a pinotem grigio, bílým muškátem a malvazií, vše bílé, i když nejcharakterističtějšími révami jsou červená barbera a chorvatština, často zpracované v pěkném šumivém odstínu. verze s jemnou nuancí.
Kromě Franciacorty jsou v provincii Brescia zajímavá tichá červená a bílá vína v Curtefranca DOC; vyrobené především z mezinárodních vín, stejně jako červené na bázi groppello v oblasti Garda Bresciano.
Dále na sever, ve Valtellině, nebbiolo, zde zvané chiavennasca, které nachází prostředí vyhovující svým potřebám i za hranicemi Piemontu, zde ve skutečnosti dává vína s vynikající strukturou a dobrou životností, zejména v DOCG Valtellina Superiore a Sforzato z Valtelliny posledně jmenovaný získaný částečným sušením hroznů.