BARVA: Světle slámově žlutá.
VŮNĚ: Vůně je elegantní , doprovázená ovocnými vůněmi.
CHUŤ: Na patře je víno harmonické a příjemně kyselé.
MEZINÁRODNÍ DOPORUČENÍ K PODÁVÁNÍ: Ideální k rybím pokrmům, sýrům.
OBSAH: 0,75 l
OBSAH ALKOHOLU: 11,00 % objemových
ODRŮDA HROZNU: 100% Ribolla Gialla
ZAJÍMAVOST: Benátsko je region se solidní vinařskou tradicí, který si drží žezlo italské produkce s necelých 8 174 000 hl vína v roce 2009 s minimální převahou bílého a 30 % vín tvoří DOCG a DOC.
Nejrozšířenější révou je merlot, z bílých hroznů následuje původní Garganega a Prosecco, zatímco Corvina, Rondinella a Molinara se více pěstují mezi těmi s červenými bobulemi, zejména v oblasti Verona a Vicenza. Právě v provincii Verona se vyrábí některé regionální DOCG, Soave Superiore, Bardolino Superiore, Amarone della Valpollicella, Recioto della Valpollicella a Recioto di Soave, lahodné rozinkové víno na bázi garganega. Pokud zůstaneme na poli sladkých vín, musíme si vzpomenout na Torcolato na bázi vespaioly, vyráběné v oblasti Breganze.
V oblasti Valpollicella vyrábíme kromě zajímavých červených vín DOCG Amarone della Valpollicella, jehož základem je corvina, rondinella a další místní hrozny částečně vysušené , robustní a plné vonných nuancí, které z něj dělají jedno z nejlepších červených v Itálii.
Na Berici Hills je červené friulano, zvláštní réva, rozšířená zejména v okolí Barbarana, kde dává ovocné a svěží červené víno.
Na Euganean Hills můžete ocenit DOCG Colli Euganei Fior d'Arancio na žlutém muškátu, zatímco Bagnoli DOC zahrnuje friularo, červené víno se skvělou strukturou vypracovanou biotypem raboso piave.
Kopce v horní části Trevisa jsou převážně vinařské až prosecco, ze kterého se získávají různé druhy Conegliano-Valdobbiadene, mezi nimiž se s největším úspěchem setkává extra suché . Prosecco Valdobbiadene-Superiore z Cartizze se vyznačuje jemnou aromatickostí, které se vyrábí ve stejnojmenné omezené oblasti v osadě San Pietro di Barbozza. Také v oblasti sladkých vín se v těchto oblastech vyrábí Torchiato di Fregona na bázi Prosecco a Verdiso a také Refrontolo Passito da Marzemino. Ve východních oblastech, stejně jako ve Friuli-Venezia Giulia, jsou nejrozšířenější odrůdy některé mezinárodní, jako je pinot grigio, chardonnay a pinot bianco, merlot, cabernet franc a cabernet sauvignon, i když místní friulano, verduzzo trevigiano a raboso piave zabírají značnou část této vinice.